MyT 5th Service

MyT 5th Service

Assalamualaikum semua… Ini post pertama bagi tahun 2021.. Macam biasa, negara kita masih dibelenggu dengan wabak Covid-19. Perubahan arahan dari MKN bagi setiap negeri berubah dari semasa ke semasa. Bergantung kepada jumlah kes yang berlaku. Perkara yang paling tak best apabila ada sekatan rentas negeri. Kalau setakat 2 minggu tu boleh la tahan lagi. Tapi bila arahan sekatan rentas negeri bersambung, letih oii..Tambah pula den duduk kat...

Read More

Maintenance MyT

Maintenance MyT

Assalamualaikum Semua.. Page ni den wujudkan sebagai panduan untuk melihat beberapa aktiviti pertukaran yang melibatkan maintenance MyT. So page ini akan up to date dari semasa ke semasa. ==================================PERTUKARAN MENGIKUT MILLAGE================================== 22910 km – 1st service (Yamalube 10-40 Fully)24224 km – Tayar belakang Conti Motion28145 km – 2nd service (Silkolene Pro 4 15-50 Fully)34047 km...

Read More

#RidePKP – Selamat Hari Raya

#RidePKP – Selamat Hari Raya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Apa khabar semua? Hari ni merupakan Hari Raya Ketiga, 26 Mei 2020. Jadi rasanya masih belum terlambat untuk den ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN kepaada semua pembaca blog JiwaRide.Com. Dalam masa yang sama, sekarang ni masih lagi Musim PKP. Cuma diberi kelonggaran dengan nama PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat). Bersyarat ni maksudnya dah ada kelonggaran...

Read More

MyT 4th Service

MyT 4th Service

Assalamualaikum semua… Hari ni den cerita tentang 4th service MyT. Kali ni suasana berbeza kerana masih dalam Musim PKP. Sebelum tu, kalau anda ingin baca cerita tentang servis MyT, boleh tekan link dibawah yer.. My 1st Service My 2nd Service My 3rd Service So, kalau sebelum ni masa 3rd service den pakai minyak enjin Petronas F900. Minyak ni memang sedap dipakai terutamanya masa mula-mula…memang smooth je rasa. Tapi adakalanya bila...

Read More

Ride Perintah Kawalan Perjalanan (PKP)

Ride Perintah Kawalan Perjalanan (PKP)

Assalamualaikum… Seperti mana semua sedia maklum, Perdana Menteri ke 8, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama 14 hari dari 18 Mac hingga 31 Mac 2020. PKP ini dilaksanakan berikutan berlakunya wabak virus Corona (lebih dikenali sebagai COVID-19) yang semakin serius di Malaysia. So dengan kata lain, cuti sekolah seminggu dari 14 Mac – 22 Mac telah extend kepada 31 Mac 2020....

Read More

Selamat Tinggal MyFZ

Selamat Tinggal MyFZ

Assalamualaikum… Hari ni nak cerita sedikit bagaimana den dan adik den pergi ambil motor FZ150i dari Gerik nak bawa balik ke Seremban. Perancangan ni dibuat seminggu sebelum cuti sekolah. Kebetulan den cuti sekolah seminggu, jadi memang timing yang sangat sesuai untuk den plan dengan adik den untuk datang ke Gerik.  So dipendekkan cerita, den dah set dengan adik den untuk datang ke Gerik pada 14 Mac 2020, Sabtu petang dengan menaiki...

Read More

MyT 3rd Service

MyT 3rd Service

Assalamualaikum Hari ni den nak kongsi pengalaman service MyT a.k.a tukar minyak hitam. Kali ni bezanya den tukar sendiri minyak hitam kat Seremban. Masa servis kali kedua, den minta tolong abang den. Kalau nak tahu lebih lanjut kisah tu, boleh terus ke link dibawah yer : MyT 2nd Service So untuk servis kali ketiga ni, den dah decide nak try mintak hitam Petronas F900. Masa 1st servis dulu pakai Yamalube dan 2nd servis pakai Silkolene. Minyak...

Read More

Komen Terkini